Хематологът д-р Чавдар Ботев преобърна представите ни за лечение на новия

...
Хематологът д-р Чавдар Ботев преобърна представите ни за лечение на новия
Коментари Харесай

Хематолог преобърна представите ни за лечение на COVID-19

 Хематологът доктор Чавдар Ботев преобърна визиите ни за лекуване на новия ковид. Консултантът на Националната пациентска организация по лекуване на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма настоя да се доверим на най-новите протоколи.

" Излезли са протоколи за лекуване на Ковид-19 и в интензивните отделения се вижда, че най-ефективното лекарство е ивермектин. Това е лекарство срещу краста. С това лекарство се лекуват сега всички в Израел. То е извънредно на ниска цена, само че би трябвало да се знае по кое време да се взима. Трябва да се взима от първия до шестия ден, с цел да не стигат хората до болница ", заяви д-р Ботев в " България заран ". 

По думите му ивермектинът е влезнал във всички управления, само че най-големият проблем е, че хората не знаят коя терапия по кое време да бъде стартирана. Той акцентира, че човек е максимален заразоносител в първите 6 дни. Хората с леки признаци са най-заразни. След това се отделят фрагменти от този вирус и след шестия ден би трябвало да се стартира дексаметазонът. Според доктор Ботев у нас даваме по-големи дози дексаметазон, в сравнение с е упоменато в протоколите. 

Реконвалесцентната плазма пък трябвало да се употребява в ранните стадии - от първия до шестия ден при супер рисковите случаи. 

" При 80% от случаите вирусът остава в горните дихателни пътища, при 20% слиза към белите дробове и 5% стават свръхтежки случаи. Изпускаме казуса с тези 20 и 5% ", безапелационен бе доктор Ботев пред . 

" Ремдесивир е прелестно лекарство, просто би трябвало да се изтегли оптимално напред. Ако нямаш вирус, имаш единствено страничните резултати от това лекарство. Измислихме нов клон на медицината - вирус да се лекува с антибиотик. Даването на антибиотик е недоумение. Дават се противовирусни медикаменти. Азитромицинът би трябвало да се включи на по-късен стадий при строго избрани симптоматики ", посочи хематологът.

" Имам над 200 пациенти и нито един от тях не е с затруднение, а някои пристигнаха в тежко положение. Лекувах ги с пробитиотик, с бромхексин, с витамин D. Това е доста значителен миг ", акцентира доктор Ботев. 

За 2 седмици напред са запълнени всички часове за даряване на кръвна плазма, стана ясно от думите му. Антителата са тези, които ще убият вируса, уверен е той.

" Имунитетът с антитела внезапно се подвига преди да почине човек. Съществува огромна машинация. Понеже нашата плазма е направена добре и е замразена, болният може да получи леко утежняване от високия титър и огромно усъвършенстване от факторите на съсирване. И се прави неверна интерпретация ", изясни хематологът.

Д-р Ботев заяви, че смъртността при преливане на плазма е едно към 136 000. Един ще е този, който ще пострада и нормално това е възрастен човек.  

" При лекарство като ремдесивир, което бих желал да се употребява с кръвна плазма, от 250 пациенти- 136 са с доста тежки реакции. А в случай че не се направи ремдесивир - са над 190 ", означи експертът и добави, че инфекционистите са до един стадий на битката с Ковид-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР